Sedat Gürel - Güzin Gürel Sanat ve Bilim Vakfı

Vakıf 1991 yılında İstanbul´da kuruldu. Amacı, yetenekli, ancak maddi olanaklardan yoksun çocuk ve gençlerin sanat eğitim ve öğretimlerine katkıda bulunmak, burslar vermek, uluslararası sanat yarışmalarına katılmalarını sağlamak, teşvik ödülleri ihdas etmek, ulusal ve uluslararası yarışmalar ve sempozyumlar düzenlemek veya düzenlenmelerine katkıda bulunmak, ve sanat öğrenimi gören gençlerin tüm duyularına hitap eden ortamlarda çalışabilmeleri amacıyla her türlü sanat gösterisi sergileme, teşhir eylemlerinin yüceltici çevreler içerisinde gerçekleştirilmesi için katkıda bulunmak, resital salonu, sergi salonu, deneysel her türlü sanat gösterilerine açık iç ve dış mekanlar yaratılmasını sağlamak, bu amaçla her türlü girişimde bulunmak ve katkı sağlamak, ve terkedilmiş ören alanlarının meydana çıkarılması ve öğrencilerin eğitimine sunulmasıdır.

Vakfın yönetimi kurulu üç üyeden oluşmaktadır; başkanı Profesör Güzin Gürel, ve diğer üyeleri Y. Müh Tunç Uluğ ve Profesör Gönül Gökdoğan´dır.

Vakıf günümüze kadar pek çok seminer ve yarışmalar organize etmiş ve çok sayıda sanatçı ve öğrenciye destek sağlamıştır. Organize ettiği yarışmalar aşağıda listelenmiş ve Lied, Şan, Piyano, Arp, Yaylı Sazlar, Nefesli Sazlar, Vurmalı Çalgılar alanlarında olmuştur. 1995 yılında uluslararası katılımlı Ses Hastalıkları Sempozyumu ve 1997´de Profesör Eugen Rabine ile, 2009´da David Walsh (Opera Sahne), ve Mario Steller (Lied Yorumu) ile Master Class çalışmaları da etkinlikleri arasında sayılabilir. Mimarlık dalında da vakıf "Gürel Ödülü 2007" ve başarılı öğrenci bursları teşkili gibi çeşitli çalışmalar yapmış, yarışmalar düzenlemiş ve ödüller vermiştir.

Sanat etkinliklerini desteklemede İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı öğrencilerinin Mozart'ın “La Finta Giardiniera” operasının Türkiye´deki ilk sahnelenişi için sağlanan mali destek belirtilebilir. Ayrıca 2007´den günümüze School of Fine Arts - University of Minnesota Duluth´ın sahneye koyduğu “Lucia di Lammermoor”, “Carmen”, “Il trovatore”, ve “Samson et Dalila” operalarına Türk öğrenci ve sanatçılarının katılımının desteklenmesi, ve aynı kurumun Caddebostan Kültür Merkezi´de “Footloose” müzikalinin sahnelenmesi için verilen destekler de kaydedilmelidir.

Yarışmalar

I. Ulusal Şan Yarışması Opera-Lied 1-6 Aralık 1993

Keman Yarışması 20-24 Kasım 2000

Piyano Yarışması 22-24 Mayıs 2002